PENGENALAN DENGAN DAUN BARLI HIJAU MUDA
PARA BLOGGER SEKELIAN.....
Anda dah mengikuti segala yang saya perkatakan...Apakah anda masih mahu menunggu penyakit-penyakit ini menyerang anda dulu kemudian baru anda semua terkial-kial mencari ubat nyer....Bangkitlaa wahai para blogger buatkan satu perisai untuk tubuh badan anda semua....Nikmatilaaa hidup dengan penuh kegembiraan...nikmatilaa kebahagiaan dengan keluarga tersayang serta di samping yang anda cintai....Punca segala penyakit bermula dari dalaman yang tidak sihat....Ingin hidup anda ceria makanlaa makanan yang berkhasiat....
Untuk ini saya ingin memperkenalkan kepada para blogger satu pemakanan kesihatan yang mempunyai seribu keajaiban nya yang tersendiri...iaitu DAUN BARLI HIJAU MUDA...yang dikeluarkan oleh Syarikat Ecofren Sdn Bhd yang beribu pejabat di Alor Setar,Kedah.
IBUPEJABAT ECOFREN DI TAMAN PERINDUSTRIAN KRYSTAL ALOR SETAR,KEDAH
Syarikat ini telah di tubuhkan pada tahun 1989 (dah 22 tahun di pasaran)Diasaskan oleh ahli selidik Farmasi yang memiliki ijazah kedoktoran dan kepakaran dalam bidang farmasi dan pemakanan.
Ecofren mengeluarkan produk kesihatan dan Kecantikkan serta produk penjagaan peribadi yang diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi yang terbaik.....
Syarikat ini telah mengeluarkan sebanyak 11 jenis produk,iaitu pemakanan dan kesihatan..Semua produk ini berasaskan Daun Barli Hijau Muda maksudnya semua produk syarikat ini bahan asas nya adalah daun barli hijau muda.....
![]() |
staff Ecofren yang berdedikasi |
APAKAH DAUN BARLI HIJAU MUDA
Makanan Terbaik Masa Kini
Tidak dapat dinafikan,kemajuan dalam perkembangan bidang sains dan teknologi pada zaman moden ini telah banyak membawa kemudahan.Di sebaliknya,kesihatan manusia masa kini pula menghadapi banyak ancaman,termasuklah: pencemaran udara,air,radiasi, tekanan kerja,tambahan pula gaya hidup yang tidak sihat dan makanan yang ditambah bahan kimia dan lain-lain.
Kesemua faktor yang mempengaruhi kesihatan telah menyebabkan badan manusia zaman sekarang memerlukan nutrien yang lebih untuk menentang ancaman ini.Manusia zaman sekarang sukar untuk memperolehi nutrien yang cukup daripada makanan yang biasa dimakan.Ini adalah kerana makanan sekarang kebanyakan telah diprosess, disimpan dan dipanaskan.
Selain itu, juga tercemar oleh baja kimia dan tambahan bahan kimia seperti pengawet,perasa,pewarna dan sebagainya bukan sahaja menyebabkan kehilangan nutrien yang banyak dan juga penghasilan radikal bebas.
Radikal bebas adalah satu sumber oksida yang berlebihan cas elektrik dan dalam bentuk yang tidak stabil.Ia mudah teroksida dengan sumber yang menyebabkan penuaan dan kerosakan sel.
Menurut maklumat perubatan yang terkini menunjukkan bahawa radikal bebas adalah punca utama kebanyakan penyakit, misalnya penyakit barah, penyakit kulit, nadi lemah, kencing manis, sakit sendi, penyakit hepar, kesan umur dan sebagainya.
Oleh itu, manusia masa kini memerlukan nutrien yang lebih untuk menentang ancaman dari luar. Makanan ideal yang perlu diambil haruslah dari sumber semulajadi, mengandungi nutrien yang tinggi dan seimbang serta mempunyai tiga fungsi yang utama iaitu:
a)Pembersihan(menyingkirkan toksin dari tubuh)
b)Pengimbangan (mengimbangkan pH badan)
c)Penggantian (menggantikan nutrien yang diperlukan
oleh tubuh)
b)Pengimbangan (mengimbangkan pH badan)
c)Penggantian (menggantikan nutrien yang diperlukan
oleh tubuh)
Daun barli hijau adalah makanan yang semulajadi, mengandungi nutrien yang tinggi dan seimbang serta mempunyai tiga fungsi utama seperti dinyatakan di atas. Salah satu kelebihannya ialah mengandungi enzim hidup yang banyak,contohnya SOD,berkesan menyingkirkan radikal bebas dari tubuh dan menentang penuaan sel.
Klorofil dalam daun barli hijau dapat membuang toksin dalam sel atau menjadikannya tidak toksik,ia juga dapat membantu dalam penyembuhan luka serta mengurangkan bau badan dan mulut.Tambahan pula,daun barli hijau adalah makanan yang beralkali tinggi, dengan ini dapat mengimbangkan pH badan yang normal.
Kandungan kalium yang tinggi di dalamnya bukan sahaja dapat mengimbangkan kandungan natrium dalam darah dan juga dapat mengganti semula kehilangan kalium yang disebabkan tekanan.Selain itu,daun barli hijau juga merupakan sumber pembekal nutrien yang baik bagi manusia zaman sekarang.
Ia bukan saja mengandungi nutrien yang baik dan semulajadi seperti mineral,vitamin dan protein,juga membekalkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh iaitu asid lemak perlu dan asid amino perlu.
Menurut pakar pemakanan dari Amerika Syarikat iaitu Dr. Mary Ruth Swope dan pakar perubatan dari Jepun iaitu Dr.Yoshihide Hagiwara,didapati jus daun barli hijau bukan sahaja merupakan makanan yang berkhasiat tetapi berkesan dalam memperbaiki keadaan kesihatan seseorang,misalnya:
• Leukimia
• Anemia
• Gout
• Migrain
• Sakit sendi
• Penyakit hepar
• Kencing malam
• Buasir,pertumbuhan
• Penyakit darah tinggi
• Mengurus berat badan
• Sakit gastrik,perut berangin
• Sakit jantung, Kanser,Kencing manis
• Kurangkan keletihan,tingkatkan stamina
• Tingkatkan daya pertahanan tubuh
• Membantu penyembuhan luka
• Kurangkan bau mulut & bau badan
• Kurangkan sakit otot dan sakit belakang
• Insomnia (gangguan tidur malam)
• Masalah sistem pernafasan dan alergi
• Masalah sistem penghadaman dan sembelit
• Memperbaiki simtom kombinasi selepas haid
• Memperbaiki jerawat,penyakit kulit & awet muda
FUNGSI DAUN BARLI HIJAU MUDA
Tubuh badan manusia adalah terdiri daripada gabungan sel.Tubuh yang kuat berasal daripada sel yang sihat manakala tubuh yang lemah pula bermula daripada sel yang tercedera.Maka,untuk mengekalkan kesihatan,seseorang itu perlu bermula daripada sel-sel tubuh iaitu: Pembinaa sel melalui pemakanan,memperbaiki sel yang tercedera dan pemulihan sel.Ini adalah idea baru yang dicadangkan oleh bidang perubatan mengenai kesihatan sel.Kehidupan masyarakat sekarang penuh dengan kedesakan dan ketegangan. Keadaan ini menyebabkan tubuh seseorang itu kehilangan banyak tenaga,sel mengalami kerosakan,seterusnya memerlukan penggantian nutrien yang mencukupi.
Persekitaran yang tercemar turut mencemarkan udara, air dan makanan yang diambil oleh manusia, manakala toksin dan mikroorganisma dari persekitaran akan merosakkan sel dan seterusnya memudaratkan kesihatan.Oleh itu,segala sampah yang terdapat dalam sel tubuh perlulah secepat mungkin disingkirkan.Pola pemakanan zaman sekarang adalah sukar bagi mengekalkan kesihatan sel tubuh.
Pertama sekali,makanan yang dipanaskan atau kerap diproses,kebanyakan nutrient penting di dalam makanan telah dirosakkan,terutamanya nutrien yang membantu dalam pembaharuan sel iaitu enzim hidup.
Kedua,sel memerlukan nutrien yang seimbang dan menyeluruh tidak hanya memilih kepada satu nutrien,tetapi bukan semua makanan sekarang mengandungi nutrien yang cukup dan seimbang.
Ketiga,sesetengah makanan yang sangat berkhasiat seperti nutrien daripada tumbuhan, algae,serbuk bunga dan sebagainya hanya diserap dan dihadam oleh tubuh manusia selepas komponen sel makanan tersebut dipecahkan menjadi struktur yang ringkas(sistem pencernaan manusia tidak mempunyai enzim yang boleh menghadam fiber,sebagaimana yang terdapat pada binatang seperti lembu dan kambing).
“Ubat adalah ubat”, bukan semuanya tiada kesan sampingan,maka untuk mencapai sel yang sihat hanya melalui perubatan dan perawatan adalah mustahil.Menurut kajian pertubuhan rawatan Amerika Syarikat,terdapat 20% pesakit mengalami keracunan ubat selepas mengambil ubat yang diberikan oleh doktor dan terpaksa berhenti pengambilan ubat tersebut.
Cara yang terbaik adalah dibiarkan sel tubuh tumbuh secara semulajadi.Salah seorang pakar perubatan dari Amerika Syarikat mengatakan bahawa daun barli hijau boleh membantu dalam pertumbuhan semulajadi sel dan ia juga merupakan makanan yang terbaik.Daun barli hijau boleh membantu pertumbuhan semulajadi sel dan ia juga merupakan makanan yang terbaik.
Daun barli hijau adalah satu-satunya sumber makanan di dunia yang mengandungi nutrien semulajadi yang paling lumayan,seimbang dan juga mudah diserapkan oleh sel tubuh manusia. Dengan menggunakan teknologi tinggi dan suhu rendah, dinding sel tumbuhan dipecahkan untuk mengambil nutrien yang terkandung didalamnya dan mengekalkan kandungan nutrien dalam keadaan yang semulajadi(klorofil adalah berwarna hijau,vitamin tidak dioksidakan,bentuk protein tidak diubah,mineral kekal dalam bentuk organik dan semulajadi,kesemua jenis enzim adalah dalam bentuk hidup).
Seterusnya,jus daun barli dipekatkan dan akhirnya dijadikan kepada bentuk serbuk barli hijau di bawah semburan kering supaya kesemua nutrient dapat dikekalkan dalam bentuk tersebut. Barli hijau selepas diambil akan diserap oleh tubuh manusia. Kandungan nutrien dalam barli hijau masing-masing mempunyai fungsi tertentu.
Misalnya,Enzim Superoksida Dismutase (SOD) boleh segera menukarkan toksin Superoksida dalam tubuh ke bentuk yang tidak beracun, klorofil secara terusnya menukar kepada darah, mineral seperti kalium melibat dalam pembaharuan tenaga sel dan lain-lain.Dalam kombinasi fungsi nutrien tersebut, toksin dalam tubuh akan disingkirkan dan turut merangsang keupayaan pemulihan sel,iaitu membekalkan satu persekitaran yang baik untuk pemulihan sel,iaitu membekalkan satu persekitaran yang baik untuk pemulihan sel tubuh.
Sifat semulajadi ini bukan saja boleh merawat penyakit malahan dapat menggalakkan pertumbuhan sel bau,darah baru,tulang baru dan organisasi baru.Daun barli hijau mempunyai kuasa ajaib dalam perawatan penyakit dan sementara itu mengekalkan kesihatan.Setelah ditemui lebih daripada 10 tahun,ia juga dikenali sebagai sumber pengawet muda.
Pengambilan daun barli hijau telah dikembangkan ke negara-negara Eropah,Australia dan Asia,menyebabkan banyak bidang kepakaran seperti perubatan, pemakanan,biologi menarik tumpuan ke atasnya.Melalui kajian dan pemerhatian perubatan serta pengalaman dari pengguna-pengguna,telah membuktikan bahawa daun barli hijau mempunyai kesan yang sangat baik ke atas kesihatan manusia.
Salah seorang profesor perubatan dari hospital universiti Tokyo dan seorang pakar lagi dalam perubatan serta pemakanan yang sangat popular di Amerika Syarikat iaitu Dr. Mary Ruth Swope telah membuat banyak tahun kajian terhadap daun barli hijau, didapati daun barli hijau berfungsi dalam beberapa rawatan seperti berikut:-
• Meningkatkan stamina,mengurangkan keletihan dan meningkatkan kualiti tidur seseorang.
• Sangat berkesan dalam rawatan ulser (ulser perut, mulut dsb.)
• Mengurangkan glukosa darah,memperbaiki penyakit yang disebabkan oleh penyakit kencing manis.
• Mempercepatkan pemulihan luka (luka pembedahan,luka kulit atau luka infeksi dll.)
• Meningkatkan daya tahan terhadap alkohol,mengurangkan kejadian mabuk.
• Mengurangkan kesakitan sendi dan otot.
• Meningkatkan daya sistem pertahanan tubuh.
• Meningkatkan daya ingatan dan menyegarkan fikiran.
• Menghapuskan bau badan / bau mulut.
• Membantu pencernaan dan mengatasi masalah sembelit.
• Mengurangkan kolestrol darah dan tekanan darah.
• Memperbaiki simtom kombinasi akibat habis haid.
• Mengatasi kesan sampingan yang timbul daripada rawatan kimia atau ubat.
Kandungan Nutrien Ekstrak Daun Barli Hijau
Macronutrients
Protein 12.7 g/100 g Carbohydrates 71.0 g/100 g Fat 3.0 g/100 g
Micronutrients Minerals Boron Calcium Chloride Chromium Copper Iodine Iron Magnesium Manganese Nickel Phosphorus Potassium Selenium Sodium Sulfur Zinc Trace amounts of more than 50 other minerals | Vitamins * Beta carotene Biotin Choline Folic acid Niacin Pantothenic acid Vitamin A Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin B6 Vitamin B12** Vitamin C* * Vitamin E Vitamin F** Vitamin K Vitamin P** | Enzymes *** Aspartate aminotransferase Catalase Cytochrome oxidase DNase Fatty acid oxidase Hexokinase Malic dehydrogenase Nitrate reductase Nitrogen oxyreductase Peroxidase Peroxidase catalase Phosphatase Phospholipase Polyphenoloxidase RNase Superoxide dismutase Transhydrogenase | Amino acids Alanine Arginine Aspartic acid Cystine Glutamic acid Glycine Histidine Isoleucine Leucine Lysine Methionine Phenylalanine Proline Serine Threonine Tryptophan Tyrosine Valine |
*Some United States chemical associations recognize only 13 vitamins. However, the Intemational Union of Pure and Applied Chemistry (from the International Union of Biochemistry) has identified 19 vitamins, and the Japanese Vitamin Academic Society has identified 17 vitamins.
** Vitamin P and Vitamin F are considered citrus bioflavonoids and essential unsaturated fatty acids, respectively. Vitamin B12 is generally believed to come only from animal sources; however, independent analyses from Irvine Analytical Laboratories, as well as from the Resource Research Association, Office of Science and Technology, and Japan Food Analysis Center, indicate that green barley leaves contain B12.
*** There is not a standard method to analyze enzyme activities. Superoxide dismutase (SOD) has been used to measure enzyme activities. Lab analyses indicate that green barley extract contains active SOD. The presence of active SOD in green barley extract may indicate that other common green grass enzymes are found in active conditions.
Rasa, Tekstur dan Bau Serbuk Daun Barli Hijau
SOAL & JAWAB
Bagaimanakah Serbuk Jus Daun Barli Hijau diproses?
Daun barli hijau yang digunakan untuk penghasilan serbuk jus daun barli hijau adalah ditanam secara organik, tanpa baja kimia buatan dan semburan racun serangga. Ia adalah 100% semulajadi. Tumbuhan dituai semasa kandungan nutriennya paling tinggi, menggunakan teknologi pemprosesan yang canggih (Semburan Kering, di bawah suhu rendah) dengan segeranya menukarkan jus daun barli hijau kepada bentuk serbuk daun barli hijau.
Adakah sesiapa yang dilarang mengambil Serbuk Jus Daun Barli Hijau?
Sebenarnya, serbuk jus daun barli hijau adalah satu pati makanan yang semulajadi daripada keseluruhan makanan. Maka, ia adalah selamat diminum oleh kebanyakan orang. Akan tetapi, bagi orang yang menghadapi masalah buah pinggang yang teruk, sebaiknya mendapat nasihat daripada pakar-pakar kesihatan terdahulu sebelum mengambil serbuk jus daun barli hijau.
Bolehkah saya mengambil Serbuk Jus Daun Barli Hijau sekiranya saya mengambil ubat?
Selagi pakar kesihatan anda tidak melarang anda makan salad, sayuran hijau dan makanan fiber,anda boleh mengambil serbuk jus daun barli hijau.
Bagaimanakah cara pengambilan Serbuk Jus Daun Barli Hijau?
Bagaimanakah cara pengambilan Serbuk Jus Daun Barli Hijau?
Bagi orang biasa yang tidak mempunyai masalah kesihatan,adalah dinasihatkan mengambil serbuk jus daun barli hijau sebanyak 1 sudu teh (3g),2 kali sehari,diambil 30 minit sebelum makan.
Serbuk jus daun barli hijau berfungsi sangat baik sewaktu perut masih kosong/sebelum makan.Bagi orang yang ada masalah kesihatan,disarankan mengambil serbuk jus daun barli hijau 1 sudu teh,3 kali sehari.
Sekiranya masalah kesihatan itu serius,anda boleh meningkatkan saiz hidangan secara perlahan-lahan,bergantung kepada keperluan nutrien dan tahap kesihatan seseorang.
Serbuk jus daun barli hijau berfungsi sangat baik sewaktu perut masih kosong/sebelum makan.Bagi orang yang ada masalah kesihatan,disarankan mengambil serbuk jus daun barli hijau 1 sudu teh,3 kali sehari.
Sekiranya masalah kesihatan itu serius,anda boleh meningkatkan saiz hidangan secara perlahan-lahan,bergantung kepada keperluan nutrien dan tahap kesihatan seseorang.
Campurkan satu sudu teh serbuk jus daun barli hijau dengan air sejuk dalam suhu bilik, minum dengan segera bagi mengelakkan kehilangan nutrien disebabkan proses pengoksidaan.
Sebagai satu produk yang penuh semulajadi,didapati rasa,tekstur dan bau daun barli hijau mungkin berbeza dari satu kelompok ke satu kelompok.Ini disebabkan oleh cuaca, amuan air, sinaran matahari,perubahan musim,masa menuai dan sebagainya.Jisim serbuk daun barli hijau mungkin terdapat sedikit perbezaan dari satu kelompok ke satu kelompok yang bergantung kepada saiz granul jusnya.
Mengapakah kita perlu melarutkan Serbuk Jus Daun Barli Hijau dalam air sejuk / air suhu bilik?
Ini disebabkan serbuk jus daun barli hijau mengandungi enzim hidup dan nutrien-nutrien lain yang banyak,sekiranya dicampur dengan air panas,air suam atau air ais akan memusnahkan kandungan nutrien di dalamnya.
Mengapakah kita perlu mengambil serbuk jus daun barli hijau pada waktu perut kosong atau sebelum makan?
Semasa kita mengambil serbuk jus daun barli hijau pada waktu perut kosong atau sebelum makan, kandungan nutriennya akan lebih senang diserap dan dihadam berbanding dengan pengambilan selepas makan atau perut penuh\
Siapa yang memerlukan barli hijau?
Sesiapa sahaja boleh mendapat kebaikan nutrisi daripada daun barli. Ia merupakan makanan yang terbaik untuk semua peringkat umur dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Wanita mengandung yang memakan daun barli juga dapat menyediakan nutrisi yang terbaik pada bayi dalam kandungannya.
Jika saya mengambil daun barli,adakah saya patut mengambil pil vitamin yang lain?
Anda tidak perlu mengambil pil vitamin lain kerana daun barli hijau telah menyediakan nutrisi penting yang lengkap dan seimbang.
Saya mula mengambil serbuk jus daun barli hijau,tetapi saya rasa semakin teruk. Mengapa?
Selepas pengambilan serbuk jus daun barli hijau,tubuh kita telah melalui satu proses penyingkiran toksin yang dikenali sebagai Proses Penyahtoksin.Ini boleh menyebabkan tandatanda ketidakselesaan pada orang tertentu yang mana ia bergantung pada kesihatan seseorang, iaitu rasa lemah,sakit kepala,loya,muntah, cirit-birit, timbul bintik merah, susah tidur, letih, sembelit dan sebagainya. Ini kerana tubuh kita sedang mengalami proses pembuangan toksin dari badan. (Sila rujuk data tentang tanda-tanda penyingkiran toksin untuk maklumat selanjutnya.)
PENGALAMAN SEORANG BEKAS PESAKIT KANSER RAHIM.....
Ruslina Ruslin 43,langsung tidak pernah menyangka bahawa dia akan mengelilingi satu Malaysia dengan memperdagangkan produk berasaskan Daun Barley selepas musibah menimpa dirinya.Sepuluh tahun lalu Ruslina pasrah menerima ketentuan apabila disahkan oleh doktor mengidap kanser pangkal rahim. Hancur luluh hatinya ketika itu hanya Allah s.w.t. sahaja yang tahu. Dia melalui pelbagai pengalaman selepas pembedahan kemoterapi dan juga pernah koma akibat penyakit yang menjadi pembunuh kedua wanita ini.
Tabah dengan ujian serta sokongan kuat suami dan anak pertama membuatkan Ruslina tidak mahu mengalah kepada nasib. Mencuba pelbagai makanan tambahan dengan hasrat tidak mahu lagi mengalami peristiwa lama dan mahu virus kanser pergi buat selama-lamanya. Setelah mencuba berbagai-bagai produk di pasaran Ruslina "terjumpa" produk berasaskan Daun Barley. Mencari yang terbaik untuk diri mermbuatkan dia mencuba dan akhirnya mendapat keserasian dalam menguatkan daya tahan diri. Perubahan yang hanya diperolehi dalam 4 bulan sahaja membuatkan Ruslina tekad meneruskan penggunaannya demi kesihatan diri.
Dengan pengalaman pahit yang dilalui nya beliau telah menerima tawaran dari pengasas produk Ecofren untuk menjadi Pengurus di syarikat ini.
Untuk para blogger ini adalah hanya secebis coretan pengalaman seorang teman saya Pn Ruslina dalam menempuh penyakit kanser pangkal rahim dan berusaha sendiri mencari penawar untuk mengelakkan dari terus merebak.
Oleh itu para blogger terutamanya kaum wanita saya meminta jagailah kesihatan anda dan jangan ingat diri kita ini cukup sihat.Sentiasa lah membuat pemeriksaan di klinik-klinik atau pun Hospital.Jadikan pengalaman orang lain sebagai iktibar untuk diri kita sendiri.Saya juga telah pun mengamalkan pengambilan produk Daun Barley ini sebagai langkah untuk kesihatan diri saya sebagai mana kata-kata ini
"MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT"
Cerita beliau telah dipaparkan di majalah Rapi dan beliau juga telah berkongsi pengalaman beliau serta mempromosikan barangan Ecofren menerusi radio FM Kedah beberapa ketika dahulu....
No comments:
Post a Comment